CELIK IT

Nama Nik Umaira Qistina

Umur 10 tahun

Ahli 09 Jun 2018

 

LATAR BELAKANG

Nik Umaira Qistina merupakan anak bongsu dari 5 orang adik-beradik. Beliau juga merupakan ahli PI yang paling aktif  menghadiri kelas yang diadakan di PIK.

SEBELUM PENGGUNAAN ICT/PENGLIBATAN PI

Pada cuti hujung minggu, Nik Umaira Qistina akan menghabiskan masa lapang nya hanya di rumah dan bermain dengan kawan-kawan.

SELEPAS PENGGUNAAN ICT/PENGLIBATAN PI

Selepas mengunjungi PIK dan menjadi ahli PIK, Nik Umaira Qistina sering menggunakan perkhidmatan yang disediakan di PIK terutama fotostat. Beliau juga dapat menggunakan lebih masa mencari bahan kerja sekolah dan dibimbing oleh petugas PIK Padang Tembak.Ini kerana keadaan PIK jauh lebih selesa berbanding tempat lain.

11

 

USAHAWAN PERNIAGAAN DURIAN CREPE

Nama Faizoule Che Ahmad  

Umur : 51 Tahun

Ahli   17 Mac 2016

 

LATAR BELAKANG

Faizoule merupakan pesara yang ingin menjalankan perniagaan.Beliau menjalankan perniagaan ini dibantu 2 orang anaknya.

SEBELUM PENGGUNAAN ICT/PENGLIBATAN ICT

Permulaan perniagaan hanyalah secara offline. Iaitu mengambil tempahan dan menghantar (COD) di kawasan terdekat sahaja Pendapatan bulanan sehingga RM150

SELEPAS PENGGUNAAN ICT/PENGLIBATAN ICT

Selepas menjadi ahli PIK, beliau cuba memasarkan perniagaan nya melalui media Facebook dan Mudah.my. Sudah mempunyai beberapa agen dibawahnya. Pendapatan meningkat selepas memasarkan produk melalui online bisnes. Pendapatan bulanan beliau kini mencecah lebih RM500.

2

CELIK IT

Nama Nur Fasihah Binti Mohd Zaki

Umur 12 tahun

Ahli 01 Oktober 2020

 

LATAR BELAKANG

Nur Fasihah  merupakan anak sulung dari 4 orang adik-beradik. Beliau juga merupakan ahli PIK yang paling aktif menghadiri kelas yang diadakan di PIK.

SEBELUM PENGGUNAAN ICT/PENGLIBATAN PI

Pada hujung minggu, beliau akan mengunjungi Cybercafe dan mencari bahan kerja sekolah bersama rakan-rakannya di tempat tersebut.

SELEPAS PENGGUNAAN ICT/PENGLIBATAN PI

Selepas mengunjungi PIK dan menjadi ahli PIK, Fasihah sering menggunakan perkhidmatan yang disediakan di PIK. Beliau  juga dapat menggunakan lebih masa mencari bahan kerja sekolah dan dibimbing oleh petugas PIK Padang Tembak. Ini kerana keadaan PIK jauh lebih selesa berbanding tempat lain. 

fasihah

USAHAWAN PERNIAGAAN SATAY FROZEN

Nama Amir Bin Sher Zada

Umur : 21 Tahun

Ahli   09 Februari 2017

 

LATAR BELAKANG

Amir merupakan pelajar lepasan SPM.Beliau menceburi bidang perniagaan ini di tapak pasar malam sahaja.Beliau merupakan seorang belia dan ahli yang sangat aktif menggunakan PIK.

SEBELUM PENGGUNAAN ICT/PENGLIBATAN ICT

Permulaan perniagaan hanyalah secara offline di tapak pasar malam sahaja.Perniagaannya hanya mendapat RM200 sebulan sahaja.

SELEPAS PENGGUNAAN ICT/PENGLIBATAN ICT

Beliau seringkali menghadiri kelas ICT yang diadakan di Pusat Internet. Selepas menjadi ahli PI, beliau cuba memasarkan perniagaannya melalui media Facebook, Instagram dan Mudah.my. Pendapatan meningkat selepas memasarkan produk melalui online bisnes. Pendapatan bulanan beliau kini mencecah lebih RM600.

1

USAHAWAN PERNIAGAAN NASI

Nama Fara Fazilla

Umur : 21 Tahun

Ahli   01 Disember 2015

 

LATAR BELAKANG

Fara merupakan seorang pelajar. Beliau bergiat aktif dalam bidang perniagaan untuk mendapatkan duit sampingan untuk dirinya.Beliau menjual nasi air dingin bersama adiknya di tepi jalan.

SEBELUM PENGGUNAAN ICT/PENGLIBATAN ICT

Permulaan perniagaan hanyalah secara offline. Beliau menghebahkan perniagaannya kepada kawan-kawan terdekat dan kedai terdekat sahaja.Pendapatan bulanan hanya bawah RM50 sahaja sebulan

SELEPAS PENGGUNAAN ICT/PENGLIBATAN ICT

Beliau seringkali menghadiri kelas ICT yang diadakan di Pusat Internet. Selepas menjadi ahli PI, beliau cuba memasarkan perniagaannya melalui media Facebook, Instagram dan Mudah.my. Pendapatan meningkat selepas memasarkan produk melalui online bisnes. Pendapatan bulanan beliau kini mencecah lebih RM300.

NASI